muizen bestrijden

Muizen bestrijden

Ineens hoor het getrippel van kleine pootjes over het plafond, de vloer of tussen de muren: dan is het waarschijnlijk tijd om muizen te bestrijden. Deze ongenode gast(en) zijn onhygiënisch en kunnen ziekten met zich mee dragen. En dan moet je maar hopen dat het maar één muis is en niet een mannetje en een vrouwtje samen: voor je het weet biedt je onderdak aan de familie muis. Kortom, muizen bestrijden is geen overbodige luxe. Voorkom een hoop narigheid door dit probleem meteen aan te pakken. Dit kun je zelf doen of door een ervaren en professionele bestrijder laten doen. Lees snel verder hoe je muizen kunt signaleren en hoe je de muizen kunt bestrijden of verjagen.


Een muizenbestrijder inschakelen?

Muizen snel en professioneel laten verwijderen of verjagen? Vraag gratis offertes aan!


Hoe signaleer je muizen?

Wanneer een muis zich in een gebouw of huis bevindt, zijn er meestal aanwijzingen te vinden. Bestrijders kunnen gemakkelijk aanwijzen wanneer er muizen aanwezig zijn, maar ook jij kunt de aanwezigheid van een muis vaststellen. Dit zijn een aantal indicaties dat er muizen aanwezig zijn:

 • Je treft muizenkeutels aan op diverse plaatsen. Ook muizen met hun behoefte ergens doen, en kijken daarbij niet zo nauw.
 • Om hun tanden kort en scherp te houden, knagen muizen op spullen. Denk hierbij aan het meubilair of de bedrading die door het huis loopt. Wanneer je ziet dat hier hapjes uit zijn genomen, is er een grote kans dat er een muis aanwezig is.
 • Het krassende geluid van de trippelende pootjes in de muur, over de vloer of op het plafond. Veelal ’s nachts lopen muizen rond, wat erg vervelend is wanneer je probeert te slapen.
 • Naast de keutels, moeten muizen tevens hun andere behoefte kwijt. Deze urine stinkt, waardoor een onaangename geur zich door je huis verspreidt.
 • Op beschutte plekken in het huis neigen muizen nesten te bouwen. Wil je een plaag voorkomen, dan is het zaak om zo snel mogelijk muizen te bestrijden.

Wanneer je één of meerdere van deze indicaties aantreft in je huis, is het tijd om muizen te bestrijden. Of je dit zelf doet of overlaat aan een ongediertebestrijder, is geheel aan jou.

Muizen bestrijden in huis of op de werkplek

Muizen kunnen zich op diverse plaatsen vestigen, van je eigen huis tot aan de werkplek. Waar je thuis nog kunt overwegen om aan de slag te gaan met muizengif, muizenvallen, geuren of geluidsapparaten, is dat in een openbare ruimte geen optie. Je moet er immers niet aan denken dat muizengif gebruikt wordt bij een kinderopvang of een zorginstelling. In het geval van openbare ruimtes en werkplekken is het sowieso aan te raden om de muizen te laten bestrijden door een professional. Thuis kun je trachten om aan de slag te gaan met de eerder genoemde opties, maar deze mogelijkheden zijn geen garantie voor een muisloos huis. Opties als gif en muizenvallen kunnen rommel en bloederige taferelen opleveren bij het bestrijden van muizen. Daarnaast zijn de opties niet altijd effectief, waardoor de plaag kan verergeren. Bekijk vooraf of je zeker weet dat je het muizen bestrijden zelf wilt uitvoeren, of dat je dit laat doen door een ervaren professional.

Lees ook: De gevaren van strychnine muizengif.

muizen vangen

Er zijn wel enkele voorzorgsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat je überhaupt een muizenplaag hoeft te bestrijden. Sluit geopend voedsel altijd goed af en zorg ervoor dat je woning of werkomgeving altijd goed schoon is. Muizen snoepen namelijk graag van het eten en ze zijn tevens gek op rommel en viezigheid. Daarnaast kun je de gaten in je muren dichten, zodat de muizen hier geen nesten kunnen bouwen. Zelfs een gat van ½ centimeter biedt doorgang voor een muis. Door deze preventiemaatregelen kun je een muizenplaag al grotendeels voorkomen.

Muizen bestrijden in de tuin

Ook in de tuin moet je wel eens muizen bestrijden. Hiervoor is het belangrijk dat je op zoek gaat naar de oorzaak van het probleem. Dit is de beste manier om muizen te bestrijden in de tuin. Waar kun je zoal op letten bij het bestrijden van muizen in de tuin?

 • Vuilniszakken: muizen zijn dol op rommel, etensresten en algehele viezigheid. Een vuilniszak voldoet aan al deze eisen. Daarnaast kunnen muizen met gemak door het plastic heen knagen. Hierdoor kan al de rommel uit de zak vallen, wat slecht is voor de omgeving. Plaats daarom nooit je vuilnis zomaar in je eigen tuin.
 • Kippen, vogels en konijnen: deze dieren trekken muizen aan, mede door het voedsel dat ze krijgen.
 • Schuilplekken: de tuin is simpelweg een ideale schuilplek voor muizen, omdat hier een hoop elementen staan waar ze van houden. Rommel of opgeslagen spullen bijvoorbeeld. Zorg daarom voor een goed opgeruimde tuin.

Neem daarnaast preventiemaatregelen om muizen te weren van je huis, wanneer deze zich in de tuin bevinden. Denk hierbij aan het afdichten van gaten in bijvoorbeeld spouwmuuropeningen en dakaansluitingen. Check de zwakkere punten en versterk deze.

Muizen verjagen met geur

Het wordt wel eens aangeraden om geuren te gebruiken om zo muizen weg te jagen. Sterke geuren van bijvoorbeeld WC blokjes, aftershave en kattenharen worden ingezet in de hoop dat dit muizen op een afstand houdt. Experts op het gebied van ongediertebestrijding betwijfelen de effectiviteit van deze middelen. Soms blijven muizen wel eventjes weg, maar over het algemeen komen ze toch altijd wel weer terug. Dit is ook logisch: muizen leven relatief dicht bij de mens, waardoor ze gewend zijn geraakt aan de geuren die met ons en ons huishouden geassocieerd worden. Daarom wordt de effectiviteit van geuren bij het bestrijden van muizen in twijfel getrokken.

Ultrasone geluiden

Er zijn geluiden die muizen wel horen en irritant vinden, maar die mensen niet waar kunnen nemen. Deze ultrasone geluiden worden via een apparaatje de wereld ingezonden, waarbij met behulp van stroom trillingen plaatsvinden die op zo’n hoge frequentie plaatsvinden dat muizen het horen maar mensen niet. Deze kunnen een storend effect hebben op muizen en vergelijkbare zoogdieren. Toch trekken experts ook de effectiviteit van deze methode in twijfel. Veelal leert de praktijk dat muizen toch altijd terugkeren, en dat muizen bestrijden aan de hand van ultrasone geluiden simpelweg niet effectief is. Daarnaast kunnen andere huisdieren last ondervinden van de hoge frequenties. Andere opties verdienen daarom de voorkeur.

10 handige tips om muizen te verjagen

Wanneer je zelf aan de slag gaat met het bestrijden van muizen, kunnen deze 10 tips je een aardig eindje op weg helpen:

 1. Tref voorbereidingen: dicht gaten in je huis af, ruim etensresten op, berg je voedsel goed op, let op dierenvoeding en zorg dat je een goede prullenbak in huis hebt. Dit kan al een hoop ellende voorkomen.
 2. Let op de omgeving: de tuin is een locatie die veel muizen kiezen om te settelen. Neem preventiemaatregelen om het voor muizen zo min mogelijk attractief te maken.
 3. Let op waar de muizen zich bevinden. Sluit plekken af waar ze nog niet zitten. Neem maatregelen op de plekken waar ze zich verschuilen.
 4. Je kunt muizen levend vangen: er bestaan diervriendelijke muizenvallen. De ideale oplossing voor de pacifisten en dierenvrienden onder ons.
 5. Koop producten van een gecertificeerd bestrijder: wil je er zeker van dat het gif of de muizenvallen die je aanschaft ook daadwerkelijk hun ding doen, koop dan producten bij gecertificeerde bestrijders. Dit zijn professionals met jarenlang ervaring op het gebied van muizen bestrijden, waardoor zij altijd de beste producten bieden aan hun klanten.
 6. Muizenvallen kunnen effectief zijn: garanties heb je niet, maar wanneer je kiest om zelf muizenvallen te zetten, kan dit een effectieve manier zijn om van de muizen af te komen. Let er wel op dat dit rommel oplevert die jij moet opruimen. De lijkjes verdwijnen niet vanzelf.
 7. Alternatieven als geur en ultrasone geluiden: alhoewel de effectiviteit van deze methodes in twijfel wordt getrokken door experts, staat het je natuurlijk vrij om het te proberen.
 8. Muizengif: de muizen denken voedsel te eten, maar eten in werkelijkheid gif dat hen doodt. Wederom zul je bij deze methode zelf de lijkjes op moeten ruimen. Daarnaast is het gevaarlijk voor andere huisdieren. Desalniettemin een effectieve manier om muizen te doden.
 9. Mocht het gif niet werken, kun je kiezen voor een ander merk muizengif. Let hierbij op de stoffen die het bevat: het kan zijn dat andere stoffen effectiever zijn op de muizen.
 10. Mocht dit niet lukken, kun je altijd nog de klus laten klaren door een expert.

Wellicht ook interessant: Een discussie op de site van Kassa over wat wel en niet werkt op het gebied van muizenbestrijding. Ook Milieucentraal.nl schreef er een artikel over.

Muizen in huis?

Schakel een ongediertebestrijder in via het offerteformulier.

Vergelijk offertes

Vergelijk op je gemak diverse offertes van bestrijders uit je eigen regio.

Bespaar tot 40%

Kies voor de muizen bestrijder met de beste offerte en bespaar.

Professionele muizenbestrijding

Falen de andere middelen bij het bestrijden van muizen? Of vind je muizen doodeng? Dan kun je het muizen bestrijden beter overlaten aan een professionele bestrijder. Bestrijders inspecteren het geheel en zoeken de pijnpunten. De manier van bestrijden wordt aangepast aan de omgeving. Na het bestrijden van de muizen volgt een nacontrole en een eindcontrole, en bieden wij je opties voor structurele bescherming. Vraag gratis diverse offertes aan bij muizenbestrijders. Wij zorgen dat de muizen 100% bestreden worden.