houtworm bestrijden

Houtworm bestrijden

Houtworm bestrijden is een klus die onmiddellijk uitgevoerd moet worden wanneer er sprake is van ongedierte. Maar wat zijn houtwormen precies? Een houtworm is een vorm van ongedierte die erg hardnekkig is en die moeilijk geheel uit te roeien is. Deze worm kan schaden aanrichten aan diverse onderdelen van jouw woning, zoals de vloer of de meubels. Het is daarom van essentieel belang dat deze plaag bestreden wordt.

Hierbij kun je kiezen om deze klus zelf uit te voeren, of dit te laten doen door een ervaren en professioneel bestrijdingsbedrijf. Het is hierbij belangrijk om te kijken naar de grootte van de plaag en de al aangerichte schade door de houtworm. Wanneer de plaag je boven het hoofd uit stijgt, is het zaak om zo snel mogelijk een bestrijdingsbedrijf in te schakelen. Anders kan dit desastreuze gevolgen hebben voor de woning. Lees daarom snel verder wat een houtworm precies is, hoe je een plaag ontdekt en hoe je houtwormen bestrijdt.

Wil je een erkende ongediertebestrijder inschakelen? Vul dan het contactformulier in en je ontvangt spoedig reactie.

Wat is houtworm precies?

Houtworm is niet een specifieke soort worm, maar een verzamelnaam voor de larven van diverse soorten kevers en torren. Het zijn specifiek deze larven die schadelijk zijn voor het hout, omdat ze vreten aan het hout. De kevers en torren doen dit niet. Maar omdat de larven nog moeten groeien en hiervoor voedsel nodig hebben, verorberen zij het hout in en rondom jouw woning.

Soorten houtworm

Er bestaan verschillende typen houtworm:

  • Boktorren (huisboktor): één van de meest schadelijke houtwormen wanneer ze nog larf zijn. Je hebt nathoutboorders (hout van buiten, bijvoorbeeld is bossen) en drooghoutboorders (hout van binnen, bijvoorbeeld in huizen en gebouwen). De huisboktor eet graag drooghout. Hierdoor hebben ze al veel schade veroorzaakt bij vele huishoudens.
  • Klopkevers: vernoemd naar het kloppende geluid dat de larve maakt wanneer het gaten boort in het hout. Komt vooral voor in donkere ruimten waar het fris, kalm en vochtig is. De larven creëren boorgaten in het hout.
  • Gewone houtwormkever: staat ook wel bekend als het doodskloppertje. Deze kevers zijn drooghoutboorders, veelal snoepend van onbewerkte meubels en kunstvoorwerpen in het huis.
  • Grote houtwormkever: ook wel bekend als de bonte knaagkever. Behoort tot de klopkever-familie. Deze kever is berucht vanwege de enorme schade die ze kunnen aanrichten aan hout in gebouwen. Vooral oudere gebouwen, waar het eikenhout vochtiger is, zijn een prooi voor deze kever. Dit kan leiden tot instortingsgevaar.
  • Spinthoutkevers: zoals de naam al indiceert, komt deze kever vooral voor in spinthout. Staat ook wel bekend als de gewone houtboorder of de parketkever, omdat deze soort vooral vloeren beschadigd. Deze kevers boren een heel gangenstelsel in het hout, waardoor gevaar ontstaat.

Hoe ontdek je een houtwormplaag?

Hoewel het afhankelijk kan zijn van de soort, zijn de larven van torren en kevers over het algemeen niet erg kieskeurig als het gaat om het opvreten van hout. Je houten bureau, de lijst om een kunstwerk, de vloer of de eettafel: ze lusten het allemaal. Of het nu bij jou thuis is of op kantoor. Gelukkig zijn er aantal indicaties te bespeuren die je erop kunnen wijzen dat je last hebt van houtwormen. Deze indicaties zijn:

  • Kleine gaatjes verspreid over de oppervlakte van het hout. De houtwormen vliegen uit deze openingen naar buiten. Per soort verschilt het hoe groot deze gaatjes zijn. Zo maakt de huisboktor uitvliegopeningen van ongeveer 6 tot 9 mm, terwijl deze gaatjes bij de bonte knaagkever maar 2 tot 3,5 mm zijn. Een expert kan dus waarschijnlijk aan de openingen herkennen met welke tor of kever ze te maken hebben.
  • Zaagsel rondom het houtwerk. Dit is een indicatie dat de larven van torren of kevers bezig zijn geweest met het verorberen van hout, en dat er uitvliegopeningen zijn gemaakt. Wanneer je zaagsel vindt, is het tijd om de houtworm te bestrijden.
  • Op en rond het hout zijn witte wormen te vinden. Deze crèmekleurige beestjes zijn de larven.
  • In de buurt van het hout bevinden zich tevens de volwassen torren en kevers. Wanneer je deze aantreft, kun je er vrijwel zeker van zijn dat er tevens larven aanwezig zijn.

Wanneer je een van de voorgaande zaken aantreft, wordt het tijd om de houtworm te bestrijden. Gelukkig heb je diverse methoden voor het bestrijden van houtwormen. Onderstaand meer informatie.


Een erkende ongediertebestrijder inschakelen

Houtwormen snel en professioneel laten verwijderen? Vraag gratis offertes aan!


Verschillende manieren om houtworm te bestrijden

Het is mogelijk om zelf houtworm te bestrijden. Je hebt de keuze uit een aantal methoden wanneer houtworm bestrijden jouw gekozen pad is. Hierbij kun je kiezen uit biologische of chemische middelen om de houtworm te bestrijden.

Chemische bestrijdingsmiddelen

Je hebt twee opties wanneer het gaat om chemische bestrijdingsmiddelen: zelf een middel creëren of het aanschaffen. Voor particulieren is maar 1 bestrijdingsmiddel aan te schaffen, want deze zijn over het algemeen gevaarlijk, giftig en slecht voor de omgeving. Om deze reden koop je alleen chemische bestrijdingsmiddelen met een toelating van het Ctgb, zodat je zeker weet dat je geen onveilige mix koopt. Het gaat hierbij om het bestrijdingsmiddel Permethrin. Dit spuit je op de aangetaste plekken, waarna het gif de houtwormen bestrijdt. Daarnaast kun je er voor kiezen om de houtworm te bestrijden aan de hand van petroleum of benzine. Dit smeer je over het hout, waardoor de wormen niet meer het hout kunnen penetreren. Nadeel is wel dat dit niet in de kern van het hout doordringt.

Biologische bestrijdingsmiddelen

Een minder schadelijk alternatief. Gif is rigoureus en effectief, maar er zijn milieuvriendelijkere opties en preventiemiddelen waarvoor je kunt kiezen. Zo kun je stappen nemen om houtwormen te voorkomen. Dit doe je door bijvoorbeeld kieren en naden te dichten, zodat kevers en torren zich niet kunnen vestigen in het hout. Kevers kiezen vaak onbehandeld hout; door het hout te behandelen met een verf- of waslaag voorkom je dat ze het hout gaan verorberen. Verwijder daarnaast aangetast hout om een plaag te voorkomen. Bekijk wat het ongedierte aantrekt en verwijder dit. Probeer je huis goed schoon te houden. Let er tevens op dat je huis goed geventileerd is, want vochtig hout is tevens een broedplaats voor houtwormen.

Gebruik van alcohol en azijn

Een andere doe-het-zelf mogelijkheid is om een mix van zeer sterke alcohol en azijn te creëren en dit vervolgens te injecteren in de ontstane uitvlieggaten in het hout. Hierdoor blijven de houtwormen op afstand, maar tegelijkertijd is dit meer een preventiemiddel dan een perfecte manier om houtworm te bestrijden. Wanneer al deze methoden falen, moet je een professional inschakelen.

Ook interessant: Artikel op Milieucentraal.nl.

Last van ongedierte?

Vraag gratis en vrijblijvend diverse offertes aan via het offerteformulier.

Vergelijk offertes

Vergelijk op je gemak diverse offertes van bedrijven uit je eigen regio.

Bespaar tot 40%

Kies voor de bestrijder met de beste offerte en bespaar op de totaalprijs.

Een erkende ongediertebestrijder inschakelen

Wanneer je alles geprobeerd hebt om houtwormen te bestrijden en niets heeft gewerkt, is het tijd om het klusje te laten klaren door een ongediertebestrijder. Vul vrijblijvend het contactformulier in en kom direct in contact met ongediertebestrijders bij jou in de buurt. Deze constateert de probleemgebieden en gaat voor je aan de slag. Dit kan wel eventjes duren: soms blijft een houtwormplaag ongeveer een jaar lang een probleem. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn, want de bestrijders gaan effectief te werk bij het houtworm bestrijden.

Ten eerste wordt naar de staat van het hout gekeken, voordat houtworm bestreden wordt. Zwak hout wordt vervangen en vernietigd, sterk hout kan blijven. Vervolgens wordt het zaagsel verwijderd, de boorgangen gereinigd en het hout stofvrij gemaakt. De ongediertebestrijder vult de ontstane gaten met een vloeistof, een insecticide, welke zowel giftig is als dat het op de lange termijn torren, kevers, larven en eitjes doodt. Hierdoor krijgen de bestrijders de plaag vaak snel onder controle. Ook bevriezing, verhitting of vergassing aan de hand van fosforwaterstof of CO2 is een optie.

De kosten hiervoor hangen af van de omvang en ernst van de plaag. Maak daarom duidelijke afspraken vooraf, en zorg voor een helder prijsvoorstel van de kant van de bestrijder. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan. Wanneer dit geregeld is, zal de professional binnen no time de houtworm bestrijden. Voor je het weet, is het geheel weer zo goed als nieuw. Houtworm bestrijden: wij zorgen er voor dat de plaag voor altijd opgelost wordt!